Tyypillisiä kävelyvaivoja

Syitä kysyä neuvoa

54Lapset, 4-vuotiaat ja yli: Jotta lapset kasvaisivat oikealla tavalla, on tärkeää, että mahdolliset kävelyn askelluksen vakavat ongelmat huomataan mahdollisimman pian. Jalka-asiantuntijalta kannattaa kysyä neuvoa 4 vuoden iässä tai aikaisemmin, jos lapsi kaatuilee usein. Tarvittaessa ongelman ratkaisussa saatetaan tarvita moni ammatillista yhteistyötä.

 

55Lapset ja nuoret, jotka harrastavat urheilua säännöllisesti: Jalka-asiantuntijan neuvo saattaa auttaa urheiluvammojen ennaltaehkäisyssä etenkin kasvuvyöhykkeiden kohdille paikantuvissa rasitusvammoissa.

56Raskaana olevat naiset: Painonnousu, nivelsiteiden väljistyminen ja painopisteen muutos voivat aiheuttaa kipua jalkaterään varatessa. Jalan asennon ja paineen jakautumisen arviointi on suositeltavaa.

57Urheilijoille ja liikunnanharrastajat: Liikunnanharrastaminen useammin kuin kerran viikossa voi altistaa urheiluvammoille: esimerkiksi juostessa etenkin virheellisestä kuormituksesta toistuvat liikkeet ja iskutukset saattavat aiheuttaa alkuun pieniä vaurioita, jotka asteittain pahenevat johtaen esimerkiksi ongelmiin jänteissä (jänteen tai jännetupen tulehdukset), nivelissä (rustopehmentymät) ja lihaksissa (lihaskrampit ja jopa repeämät).58

Turvakenkiä käyttävät: Turvakengän jäykkyys ei ole hyväksi jalallesi, mutta joustoa ja yksilöllistä tukea voidaan säätää jalka-asiantuntijan tekemillä tukipohjallisilla.

52Vanhukset: Ikääntyvillä tasapainojärjestelmän toiminta heikkenee. Oikean jalan asennon turvaaminen sopivilla jalkineilla, tukipohjallisilla ja jumpalla parantaa tasapainon hallintaa ja voi estää kaatumisia.53

Seisomatyötä tekevät: Seisova työasento voi altistaa alaselän kivuille ja alaraajojen verenkiertohäiriöille laskimoissa. Jalka-asiantuntijan tila-arviosta ja tarvittaessa opastuksesta voi olla apua ennaltaehkäisyssä.

 

Erilaiset kivut:

51

Muut sairaudet:

Diabeetikot: (sokeritautia sairastavat): Jalka on yksi ensimmäisistä kohdista, johon diabeteksen aiheuttama ääreishermoston ja -verenkierron heikkous voi iskeä. Seurauksena tunto alenee ja haavojen paraneminen hidastuu. Esimerkiksi hankauksen aiheuttamat rakot ja niiden tulehtumiset voivat johtaa vakaviin vaurioihin. Jalkaspesialisti voi säätää tukipohjallisilla jalan kuormituksen mahdollisimman oikeaksi, jotta erilaisilta hankauksilta ja kiputiloilta vältytään.

Reumatautiset: (niveltulehdukset, selkärankareuma, psoriasis): Näillä potilailla jalkaterän nivelten liikkuvuuden rajoittaminen voi estää virheasennot ja liikkumisesta seuraavat vääristymät. Oikein tehty tukipohjallinen vähentää tulehdusärsytystä ja estää ennalta virheasentoja.